NederlandsFrançais
Muursjablonen kopen bij KunstSjablonenOver onsContactenLeveringZoekopdracht Log in
Muursjablonen kopen bij KunstSjablonenOver onsContactenLeveringZoekopdracht Log in

Decoratie van houten bank door stencil

Houten meubelen versieren met een sjabloon is de tweede meest populaire (na muurschildering) toepassing van sjablonen. Als het hout nog niet geverfd en gevernist is, dan is dit ook een heel eenvoudige klus, omdat het hout de verf goed absorbeert en het minder uitsmeert, zelfs als het schilderproces niet erg netjes is.

Als decoratie-object hebben we goedkoop kindermeubilair van Ikea genomen, dat het beste past - vlakke houten planken en niet voorgeschilderd. Let op - acrylverf op waterbasis is niet giftig en geurloos. Daarom zal het tekenproces geen ongemak veroorzaken, je kunt gewoon in de kamer schilderen, met de ramen dicht. Je kunt er een kind bij betrekken - hij zal het leuk vinden. Bedenk wel dat acrylverf er na het drogen niet meer afgewassen kan worden!

Stap 1. We maken klaar wat we nodig hebben:
  • Spuitbuslijm (optioneel) en afplaktape.
  • Een set sjabloonborstels - daarvan hebben we een heel dunne en een medium nodig. U kunt zich redden met gewone sponzen voor de afwas.
  • De stencil zelf en een kleurenafdruk met de nodige instructies voor het aanbrengen van deze specifieke stencil.
  • Verven. We hebben drie primaire kleuren genomen - blauw, karmozijnrood en geel. We zullen alle tinten daaruit mengen. Om geld te besparen, hebben we ook zwarte verf. Om er grijs uit te halen - ook wit. Dus - 5 potjes. Laten we zeggen dat de verf erin bijna niet minder werd, zodat er weinig werd uitgegeven aan drie vrij grote tekeningen.
Wat heb je nodig om te sjabloneren

Stap 2. We bevestigen de eerste laag op de achterkant van de bank. Om dit te doen, gebruiken we spuitbuslijm - we brengen het aan op de achterkant van het stencil, wachten een paar minuten en brengen het aan. Lijm helpt niet om het lekken van verf te voorkomen en is alleen nodig om het sjabloon vast te houden - je kunt je dus redden met gewoon papiertape.
We bevestigen de stencil op de achterkant van de bank

Stap 3. Wij verkrijgen verschillende kleurschakeringen door basiskleuren te mengen. Dus, groen - uit BLAUW en GEEL in gelijke verhoudingen. Een wegwerpbord werd gebruikt als palet.
Hoe groen te worden

Stap 4. We beginnen te tekenen. Het blijkt gemakkelijk en eenvoudig te zijn. We houden het penseel loodrecht op het oppervlak en kloppen als het ware op het oppervlak, zonder het penseel te bewegen. De verf komt gelijkmatig en goed neer. In plaats van penselen kun je ook stukjes van een gewone afwas-spons nemen, de schildertechniek is hetzelfde.
Houd het penseel loodrecht

Stap 5. Er zijn verschillende kleuren in de eerste laag van stencil. Leg consequent de een na de ander op. We gebruiken twee penselen om ze niet één voor één te hoeven wassen. Terwijl we de tweede kleur tekenen - ligt het eerste penseel in een pot met water. Anders droogt het uit en zal de verf er niet goed afwassen. Een penseel of spons mag niet gebruikt worden als het nat of vochtig is - de verf zal rond de tekenplaats lopen. Veeg het penseel helemaal schoon of droog het af.
Meerdere kleuren in één laag

Stap 6. Het stencil is korter dan de bank. Daarom herhalen we het patroon door de stencil naar voren te verplaatsen. De exacte superpositie van de herhalingen wordt gedaan door herhaalde delen van het motief aan het begin en aan het eind van het stencil op elkaar te leggen. De verf droogt snel, dus wacht niet en schilder zonder uitstel.
We gaan verder met de tekening

Stap 7. De eerste laag is klaar. Je kunt er al aan zien dat we goed bezig zijn. Als u de hoofdregel volgt - "zo weinig mogelijk verf op de kwast", dan zijn de randen van de geschilderde afbeelding duidelijk en egaal, zonder verflekkage.
Eerste laag is klaar

Stap 8. We brengen de tweede laag van het sjabloon bijna onmiddellijk op de eerste aan en wachten twee tot drie minuten tot de verf van de eerste laag een beetje droogt. Spuitbuslijm is speciaal ontworpen voor sjablonen - het bederft de eerste verflaag niet en laat geen sporen na op het oppervlak. We combineren de tekening van de tweede laag ongeveer met de reeds geschilderde eerste laag, aangezien de breedte van de rugleuning van de bank niet voldoende was voor de uitlijningsmarkeringen (we zullen er hieronder over vertellen).
Aanbrengen van de tweede laag

Stap 9. De tweede laag is op dezelfde manier getekend als de eerste. Het heeft ook verschillende kleuren - geel voor de bloemen, zwart voor de snuit en de oren, en blauw voor de kleren. We hebben een fout gemaakt met de keuze van het geel - het bleek te licht te zijn. We kunnen de fout gemakkelijk herstellen door de sjabloon een tweede keer aan te brengen en de bovenkant opnieuw te schilderen met een donkerder kleur - dit is te zien op de foto met het resultaat, waar de bloemen bijna oranje zijn, en hier zijn ze lichtgeel.
In de tweede laag - ook verschillende kleuren

Het resultaat! Het is nog maar 20 minuten geleden dat we de eerste laag van het sjabloon hebben aangebracht - en het resultaat is al klaar. Een heldere, vrolijke tekening heeft de saaie vroegere look van een houten bank getransformeerd:
De bank is klaar!

Het stencil kan vele malen worden hergebruikt. Daarom besloten we om andere saaie meubels in de kinderkamer met hetzelfde patroon te versieren. We namen een kindertafel, hetzelfde goedkope ongeverfde hout, en schilderden er precies dezelfde rand met muisjes op. Het hele proces nam evenveel tijd in beslag, en leek erg op het versieren van een bankje, met een paar uitzonderingen, namelijk...

...de hele tekening past op de tafel, inclusief de golvende strepen boven en onder, die we niet op de achterkant van de bank hebben getekend - je kunt zien dat er op deze plaatsen helemaal geen verf op het sjabloon zit.

We herhalen hetzelfde patroon op de tafel

...was er genoeg ruimte voor de uitlijntekens, die niet op de achterkant van de bank pasten - dus hebben we de sjabloonlagen ongeveer uitgelijnd. Hier plakten we stukjes papiertape op de plaatsen waar deze driehoekige markeringen moesten komen en tekenden deze markeringen met een potlood. De tweede laag van het sjabloon werd niet langer bij benadering, maar precies volgens deze markeringen gecombineerd. Na het schilderen kan het plakband gemakkelijk en zonder sporen verwijderd worden, samen met de overbodige markeringen.

Om de lagen te combineren, gebruik driehoekige uitsnijdingen.

In een half uur schilderden we nog twee randen met muizen op het oppervlak van de kindertafel, en daarna dekten we zowel de bank als de tafel af met kleurloze acrylvernis - zo zal de tekening op de boom vele jaren blijven staan.

Meubelset

Alles was heel eenvoudig, snel en spannend. Nu hebben we, in plaats van gezichtsloze goedkope meubels, een leuke en unieke kinderset van een bankje en een tafeltje. Als dezelfde sjabloon was gebruikt om de muren in de kinderkamer te versieren, dan zou al dit moois ons helemaal niets kosten.

Nog een nuttige lezing:© 2006-2024 Ontwerp: Natali M.
Codering: Aleks K.; Inhoud: Konsta A.